Telefon : 45 34 55 55

Historie

Home  >>  Historie

DSC_4698I begyndelsen af 1800-tallet var det nuværende Bryghuset No5 kun en del af en have tilhørende Amtskrivergaarden. Igennem haven løb bækken, som har givet navn til byen Holbæk. Den dag i dag, rinder bækken stadig under bygningen og munder ud i Holbæk havn. Træerne som dengang stod i Amtskrivergaardens have har stadig sine rødder i den nuværende gårdhave. Det træ der umiddelbart skiller sig mest ud, er træet kaldet Mispel. Dennes frugter har nærmest ved en tilfældighed, vist sig at være udmærket til ølbrygning.

Husets egen historie startede i 1860, som værende en tøjbutik kaldet ”Jyske Strikkeriers Udsalg”, som en af de første og uden tvivl bedste manufakturbutikker i byen. Tøjbutikken blev liggende i huset til 1947, hvor Andelsbanken og sagfører Ladager overtog bygningen.

Omkring starten af 1980’erne begyndte man at rømme de gamle bygninger, som bl.a. den dag i dag er Bysø parkeringsplads. Dette gjorde man, for at skabe tilkørsels muligheder, så den kommende Nygade på forsiden af huset, kunne laves om til gågade.

Henrik Sylvest overtog hele Nygade 5 i 1990’erne. Han byggede det om til Diskotek Harlekin og tilhørende The Crown Pub. I starten af 1999 overtog Thomas Jakobsen The Crown Pub og byggede det om til en restaurant i to etager. Restauranten fik navnet Cafe Nygade No5, og var et helt nyt, moderne og alternativt koncept på daværende tidspunkt.

Mikrobryggeriet kom til verdenen i august 2005 med Elisabeth Gotschalck som brygmester. Bryggeriet blev etableret i kælderen og med en urtkedel stående i restauranten som stadig står der den dag idag og stadig er brug. Bryggeriet fik navnet Holbæk Bryghus, og restauranten ændrede samtidigt navn fra Cafe Nygade No5’s til Bryghuset No5.